24 Nisan 2016 Pazar

SANAT SANAT İÇİNDİR

                                      - SANAT SANAT İÇİNDİR -

  Şair ve yazarlar,yazmış oldukları eserlerde kendi anlayışına uygun üslubu ve anlatım tarzını kuullanırlar kimisi yalın,akıcı ve duru iken kimisi de kapalı,içsel,mecazlı anlatımları kullanır kimi realist yaklaşırken kimi romantik bakar olaylara ve ona göre yazar buna sanat anlayışı denir.


   Öneğin, Ömer Seyfettin hikâyelerinin konularını günlük yaşamdan, anılardan ve tarihteki kahramanlık örneklerinden almıştır. Yazarın dili yalın ve anlaşılırdır. Hikâyeleri gücünü, anlattığı çekici olaylardan alır; hikâyeler çoğu zaman beklenmedik biçimde sona erer. Hikâyelerinde gözlem önemlidir, realizmin etkisi görülür. Yazar, karakter bulmada oldukça başarılıdır. Ancak hikâyelerinde psikolojik açıdan bir derinlik yoktur.


                              



  Milli Edebiyat akımından etkilenen sanatçılardan olan Reşat Nuri, eserlerini daha çok Cumhuriyet döneminde yazmıştır. Roman, hikâye, tiyatro, gezi yazısı türlerinde eserleri vardır. Anadolu'nun çeşitli bölgelerindeki yaşantıyı birçok romanında başarıyla işlemiştir. Törelerden kaynaklanan inançlar, yanlış Batılılaşma, olumlu ve olumsuz davranış örnekleri eserlerindeki başlıca temalardır. Eserlerinde zekâsının parlaklığını yansıtan esprilere ve mizah öğesine de yer verir. Güçlü bir gözlem yeteneği vardır. Psikolojik tahlillerde ve olayların anlatımında oldukça başarılıdır. Romanlarında yalın, doğal ve anlaşılır bir dil kullanır. Eserlerinde realizmin etkisi vardır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder