20 Nisan 2016 Çarşamba

SANAT VE GÜZELLİK

                                             - SANAT VE GÜZELLİK -                           

  Güzellik göreceli bir kavramdır. Kişiye göre değişir, Antik çağdan bu yana günümüze değin bir çok görüş öne sürülmüştür ve dolayısı ile bir bütünlük oluşturulamamıştır. Güzellik öncelikle sosyal yapı ile ilgilidir. 

  Her toplum için kültürel yapı ve bulunduğu çağ belirleyici olur. Ayrıca aynı ülkede ama başka yörelerde oturanlarda, aynı yörede başka aile yapılarında yetişenler de , aynı ailede ama başka ilgi alanları olanlarda bile farklılaşır. Kültürel yapı içine yemekler, sofra kuralları, eğlenmek, sosyal iletişim gibi bir çok oluşum yer alır dolayısı ile bireysel olarak bile güzellik başkalaşabilir. Sanatta ki yansıması bu nedenle önemlidir.

  Sanatçı eserini sanat için yaparken kendi kültürünü içine katar. Dolayısı ile bir parçası olarak topluma da sunmaktadır. Çocukluğumuzdan beri süregelen sanat sanat için mi yoksa toplum için mi tartışmasının anlamsızlığı ortaya çıkmaktadır. Güzel tümüyle insanların algılama biçimi ile ilgilidir. Bir başkası için çirkin olan anlam ve bütünlük olarak güzel görünebilir. Güzellik sanatın çeşitliliği için de de değişebilir örneğin kavramsal sanatta bir çok kişinin çirkin olarak düşündüğü objeleri sanatçıların içsel algılamaları ile düzenleyip güzel ve anlamlı gösterebildiklerini, güzeli yakalayabildiklerini görürüz. Bu özelliği ile günümüz ressamlarının eserlerine Kavramsal Sanatın çok şey kattığını düşünmekteyim. 





  Estetiğe göre ise güzel herhangi bir bütünün, ayrıntıları ile oluşturduğu uyumdur. Bu durumda sanatta güzeli ararken kalıplaşmış veya benimsenmiş olguları aşarak çirkin olarak algılanan eserleri de güzel yapabiliriz yani çirkinde sanatsal güzellikte olabilir. Sanatçı için önemli olan ise algıladıklarını ve kendisi için güzel olanı sunmasıdır. İzleyici kendi bilgisi, algısı, kültürü doğrultusunda sanat eserini beğenir veya beğenmez. Aslınca sanatçı eserini oluştururken güzel veya çirkin sözcüklerini aklına getirmez çünkü kendi duygularını yansıtır( Beğendirmek için uğraşanlar ise zaten sanat yapamaz, kimlik arayışlarına sanatı alet etmekten öteye geçemezler.) İzleyici ise kendi yapısına göre değerlendirir.

  Dolayısı ile başkalarının beğenisi için sanat yapılmaz. Güzeli ancak izleyici kendi konumuna göre belirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder