16 Şubat 2016 Salı

SANAT VE ZANAAT

                      - SANAT VE ZANAAT-

  
    Sanat, en genel anlamıyla, yaratıcılığın veya hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Sanat sözcüğü genelde görsel sanatlar anlamında kullanılır. Sanat, insanlığın evrensel bir değeridir ve kısıtlı ya da değişik şekillerde bile olsa her kültürde görülür.


   Sanatçı, herkesin duyduğunu, herkesin gördüğünü, herkesin hissettiğini, herkesin düşündüğünü; farklı şekilde duyan, farklı şekilde gören, farklı şekilde hisseden, farklı şekilde düşünen, farklı şekilde yorumlayan, farklı şekilde yansıtandır; duyulmayanı duyan, görülmeyeni görendir. Bunlara kendi yorumunu katandır. Kısacası sanatçı, sanatı bizlere ulaştırandır. Herkes sanatçı olamaz. Yetenek ve sanat yapma isteği ve sevgisi gereklidir.



   Zanaat,
 Maddi ihtiyaçları karşılamak için yapılan, öğrenimle birlikte tecrübe gerektiren, pratik bilgi ve el ustalığı ile yapılan iştir. İnsanların maddeye dayanan gereksinimlerini karşılamak için yapılan, beceri ve ustalık gerektiren işe zanaat denir.

   Zanaatçı, beceri ve ustalık gerektiren işi yapıp ürettiklerini sergileyen ya da satan kişiye verilen isimdir. Herkes zanaatçı olamaz. Eğitim ve tecrübeye yetenek eklenerek yapılan iştir.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder