24 Şubat 2016 Çarşamba

YETENEKLERİNİZİ KEŞFEDİN

                 YETENEKLERİNİZİ KEŞFEDİN                                   


  Özünü fark etmek , bireyin bilinçli bir şekilde kişilik yapısının, duygularının, düşüncelerinin, ihtiyaçlarının, davranışlarının ve inanışlarının farkında olmasıdır.Başkaların beklentilerine ve algılarına göre olmamız gerektiğinden farklı olarak, gerçekten kim olduğumuzu anlamaktır. Kendimizi tanımaktır. Karakterimizin güçlü yönlerinin farkında olmak ve onları hayatımızda daha fazla aktif olarak kullanmakla kendimizi daha iyi tanımaya ve anlamaya başlarız.

   Büyük liderlerin özelliği, kim olduklarının ve olmadıklarının farkında olmaları ve bilmeleridir.
Hayatımızın büyük bir kısmı yapamadıklarımız ve onları düzeltme çabalarıyla geçer. Öğretmenlerimiz, ailemiz, yöneticilerimiz bizden zayıf noktalarımızı düzeltmemizi beklerler. Sonuçta, ne olduğumuzun, ne yapabildiğimizin değil, ne yapamadığımızın farkında oluruz.
  Sandığımızın aksine kendimiz ve güçlü yönlerimiz hakkında bilgilerimiz sınırlı, kör noktalarımız bulunuyor. Son zamanlarda, duygusal zeka ve pozitif psikoloji bilimleri çerçevesinde yapılan çalışmalar, güçlü yönlerini ve yeteneklerini daha çok kullanan ve geliştirmeye odaklanan bireyin başarı şansını çok daha artırdığını gösteriyor.
  Güçlü yanlarımızı anlamak ve onları kullanmak, bize kolay gelen ve yapmayı sevdiğimiz şeylere odaklanmak anlamına gelir. Güçlü yanlarımızı bilmek öz güvenimizi ve kendimize duyduğumuz saygıyı da arttırır.

  Karakterimizin güçlü tarafları bilgi düzeyi veya iş becerilerinden ziyade, kişiliğimizi oluşturan unsurlardır. Örneğin cesaret, liderlik, yeni şeyleri öğrenme yetkinliği, yaratıcılık, perspektif…
  Bu tip niteliklerimize odaklanmak, zayıf olduğumuz yönlerimizi tamamen göz ardı etmemiz anlamına gelmez. Zayıf olduğumuz alanları anlamamıza ve bu yönlerimizin gelişimine katkı sağlar. Özellikle bir problem ile karşı karşıya kaldığımız zaman bu yönleri kullanmak, daha kolay ve daha doğal gelen çözümler üretmeye imkân verecektir. Dolayısıyla, güçlü yönlerimiz bize üst düzeyde performansımızla çalışmamıza ve daha kolay öğrenmemizi sağlayacaktır.
  Aynı zamanda bunları fark etmekle kendinize daha fazla saygı duyar, olumlu yönlerinizi onurlandırırsınız.     




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder